Nærmiljøet

Hver sommer de siste åra har vi dratt med oss store sekker og fyllt dem med utstyr for å overleve en måned i fjellet. Ja, vi går langt og bærer tungt. Men målet vårt er å få være ute, og få oppleve hva naturen har å by på. Det trenger ikke være så ekstremt for å komme seg ut i naturen. En trenger ikke bære 30 kg eller gå flere mil. En trenger heller ikke å ha det dyreste teltet, eller de kule Norrøna buksene for å gå en tur i marka. Vi vil slå et slag for det nære, de turene som ikke krever så mye. Du trenger ikke noe spesialutstyr for en dag i marka. Gå en tur i nærmeste skog, kanskje ha med litt kakao på en termos? Eller fyre et lite bål?

12642814_10153233243885653_6110691912684261387_n

Kanskje har du en merket sti du kan følge i nærheten? DNT har mange merkede turstier som en kan bruke (sjekk ut.no om det er noen i nærheten av deg). I mange kommuner finnes det egne oppmerkede løyper som kan gjøre det litt lettere å komme seg ut av huset, og forbi dørstokken og ut i den fantastiske naturen som vi har her i Norge. Eller om du er mer eventyrlysten, kan en gå plasser der det ikke er oppmerket, kanskje ta med et kart og undersøke nye spennende plasser i skogen? I en del kommuner finnes det ulike lavtelskertilbud som er beregnet for å få deg ut. Det kommer en liste på slutten av innlegget med tips som jeg har hatt nytte av for å komme mer ut.

134583_10151088773765880_601570175_o

Hva får du så ut av å gå ta en tur i skogen?  Jeg vil si du kan få mye ut av det, både fysisk og psykisk. For det første vil du minke stillesittingen din, spesielt viktig er det for de som har en kontorjobb der en sitter mye foran PC’en. Helsedirektoratet anbefaler å være i aktivitet i mer en 30 minutter for voksne, og 60 minutter for barn i løp av en dag, så hvorfor ikke bruke noe av den tiden på en trivelig skogstur? For det andre vil jeg påstå av egne erfaringer at en blir mer fornøyd med seg selv, stresset er byttet ut med energi, og jeg  fått overskudd til å takle en travel hverdagen. Jeg har også opplevd at det er kort vei til å oppleve følelsen av mestring i skogen og med friluftslivet. Det kan være alt fra å få fyr på et bål, klare å sette opp ett telt eller fanget en fisk. Det siste argumentet mitt for å komme seg ut er følelsen av å bare være, være en del av naturen. Se deg rundt, vær oppmerksom. Kanskje du får se reven rusle rundt eller et rådyr som står å beiter? Eller høre bekken som klokker og fuglene som synger?

Ta en titt på hva du har utenfor dørstokken. Du vil tjene mye på å ta deg noen turer i skog og mark.

rKRI_0423.jpg

Tips til aktiviteter som kan gjøre dørstokkmila litt kortere:

Turorientering:

Hvis du liker å finne på poster i naturen, er dette en veldig artig aktivitet. Vi er begge glad i orientering, og har drevet med turnorientering. Vi har brukt det for å bli flinkere til å bruke kart og kompass. Samtidig er det artig å løpe eller gå rundt for å finne poster. En oppdager sannsynligvis nye plasser som en ikke har vært før.

Sjekk det ut her.

Ti på topp 

Dette er en flott måte å komme seg ut på og oppleve nye plasser i nærmiljøet. Det er bedriftsidretten som driver dette, og formålet deres er å få folk til å ha en aktiv livsstil. Målet med ti på topp er å besøke 10 ulike turmål. En kan registrere sine turer på deres nettsider og være med i konkurranser om det er interessant.

Sjekk ut siden her.

Geocaching 

Dette er en aktivitet som får meg mye ut i hverdagen. Dette er i utgangspunktet helt gratis, etter hvert som en har drevet med det en stund, kan en velge å betale for tilleggsfunksjoner.

Geocaching går ut på å finne beholdere. Disse er gjemt så å si over alt! Dere kan lese mer på mitt innlegg om geocaching her: grensedager.wordpress.com/tag/geocaching 

Jeg synes det er en veldig spennende aktivitet, det høres kanskje litt sprøtt ut å lete etter beholdere i naturen, men registrer dere på geocaching.com , så har dere fått dere en utrolig artig hobby!

Turbingo

Dette er en flott måte for barn å oppleve naturen på. Tegn ulike ting barna kan lete etter på et ark. Ta med en blyant og la ungene krysse over det de finner. En spennende måte å bli mer kjent med insekter, trær, blomster også videre.

På denne siden kan du se på forslag til hvordan et turbingo ark kan se ut.
Er det noen som har flere tips til lavtelskertilbud, skriv gjerne en kommentar om det. Vi setter pris på alle tips vi kan få.

 

Kristina

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s